Esikko - perhetyötä ensimmäistä lastaan odottaville perheille
Työskentelyn tavoitteena on tavoittaa perheitä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja näin madaltaa kynnystä pyytää perhe-arjen haasteisiin apua ajoissa. Työskentelyllä pyritään vahvistamaan mielikuvavauvaa ja herättelemään vanhempia pohtimaan tulevaa elämänmuutosta. Työskentely tukee neuvoloiden työtä ja on saanut kiitosta terveydenhoitajilta. Tapaamisilla annetaan perheille myös palveluohjausta Hämeenlinnan kaupungin ja paikallisten järjestöjen toiminnasta.
Työskentelyyn ohjaudutaan neuvolan kautta ja työskentely on voitu aloittaa nopealla aikataululla. Työskentely on prosessi, jolla on selkeä alku ja loppu. Työskentely on kustannustehokasta: koska perheen pulmiin päästään vaikuttamaan varhain, ei kalliita, pitkäkestoisia palveluita välttämättä tarvita.
Työ raskaana olevien ja pikkuvauvaperheiden kanssa ehkäisee vuorovaikutus- ja kiintymyssuhdepulmien syntymistä. Ne voivat johtaa moniin vaikeisiinkin haasteisiin ja pitkiin asiakassuhteisiin perhetyön ja muiden perhepalveluiden kanssa. Esikko-työskentelyn avulla voidaan ennaltaehkäistä perheen vuorovaikutushaasteita, kun vanhempia on herätelty varhaisessa vaiheessa kääntämään katsetta vauvaan ja tämän tunteisiin. Vanhemman ja lapsen välinen toimiva vuorovaikutussuhde tukee sitä, että lapsen tarpeisiin vastataan ja lasta pystytään myös rajaamaan. Näin voidaan ehkäistä lapsen itsesäätelyongelmien syntymistä, jotka tällä hetkellä muodostavat ison osan lapsiperheiden palvelutarpeista, ja näkyvät vaikeuksina päiväkodissa ja koulussa. Itsesäätelyhaasteet voivat pahimmillaan aiheuttaa negatiivisen kierteen, mikä vaikuttaa laajasti perheen hyvinvointiin ja palvelutarpeisiin elämän eri alueilla. Esikko-työskentelyllä pyritään ehkäisemään vaikeiden vuorovaikutushaasteiden syntymistä. Tällaisella nopealla interventiolla voidaan herättää vanhempia miettimään vauvaa, tämän persoonaa, roolia perheessä ja myös mahdollisia vastaantulevia haasteita ja niissä selviytymistä.
Esikko-työhön on osallistunut nyt noin 2,5 vuoden aikana yli 90 perhettä, joista noin 20 on jäänyt pidempään perhetyön asiakkuuteen. Perheiltä on tullut hyvää palautetta työskentelystä. Perhetyöntekijän kotikäynnillä on ollut mahdollisuus pysähtyä miettimään vauvaa ja tulevaa elämäntilannetta ja kysyä kysymyksiä, jotka askarruttavat mieltä. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija on kerännyt palautteita perheiltä ja koostanut niiden pohjalta opinnäytetyön, joka valmistui keväällä 2018. Linkki opinnäytetyöhön: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060612796
Yhteyshenkilöt
elina.ternola(ät)hameenlinna.fi
Perhetyöntekijä
Lasten, nuorten ja perheiden palvelut; Varhaisen tuen perhetyö
palvelujen käyttäjät