Hemodialyysihoidon aikaisen progressiivisen liikunnan aloittaminen
Dialyysiyksikön kokeneet hoitajat, sairaanhoitajat Terhi Hakala ja Piia Ekstam, toivat esille asiakkaiden liikkumisen vähyyden sekä asiakkaiden arjessa että erityisesti hemodialyysihoidon aikana. Liikkumisen vähyys vaikuttaa osaltaan asiakkaiden leikkauskelpoisuuteen ja siten suoraan heidän munuaissiirtojonoon pääsyyn. Lisäksi nykytutkimuksien mukaan hemodialyysihoidon aikainen liikunta mahdollisesti edesauttaa veren puhdistumista dialyysihoidon aikana. Elämää rajoittava säännöllinen pitkäkestoinen hemodialyysihoito koettelee myös asiakkaiden henkistä vointia. Pitkäkestoisen kestävyystyyppisen liikunnan on todettu vaikuttavan positiivisesti myös mielialaan, joten myös siinä mielessä liikunnan lisääminen odotettiin parantavan asiakkaiden henkistä jaksamista ja hoitoon sitoutumista.
Asiakkaille alettiin siis tarjota ja kehittää hemodialyysihoidon aikaista liikuntaa. Television välittämänä interaktiivista vuoteessa makuulla toteutettavaa liikuntaa oli osana sairaanhoitaja Piia Ekstamin jatko-opintoja alettu asiakkaille jo aiemmin suunnitella ja resurssien mukaan toteuttaa. Vuoteen ulkopuolista hemodialyysihoidon aikaista ja sen ehdoilla toteutettavaa liikuntaa ei sen sijaan ollut aiemmin dialyysiyksikössä ollut. Yksittäisien kokeilujen jälkeen tavoitteeksi asetettiin säännöllisen vuoteen ulkopuolella toteutettavan liikunnan aloittaminen.
Myöhemmin asiakkaiden totuttua säännölliseen harjoitteluun ja asiakkaiden motivaation lisääntymisen myötä tavoitteeksi asetettiin liikunnan progressiivinen lisääminen hemodialyysihoidon aikana. Tämä tarkoitti käytännössä harjoitteluvastuksien asteittaista lisäämistä.
Kehittäminen tapahtui yhdessä asiakkaiden, dialyysin hoitohenkilökunnan sekä minun kanssa. Johto edesauttoi kehittämistä laajentamalla toimenkuvaani myös dialyysiyksikköön. Tämä kehittäminen toteutettiin työn ohessa omin voimin ilman ulkopuolista apua tai rahoitusta. Kehittäminen ei tuottanut lisäkustannuksia.
Dialyysiyksikön toimintaan on käyty tutustumassa Maksa- ja munuaisliitosta ja heiltä on tulossa julkaisu dialyysiyksikön toiminnasta heidän jäsenlehteen tulevaisuudessa. Uutta liikuntaharjoittelua on markkinoitu myös dialyysiyksikön omilla sosiaalisen median kanavilla. Toivon mukaan tieto ja innostus kantautuvat myös muihin dialyysiyksiköihin.
Kehittäminen jatkuu alituiseen. Viimeisimpänä tavoitteena on liikunnan lisääminen myös hemodialyysihoidon ulkopuolella asiakkaiden arjissa. Osa asiakkaista ovat jo aktivoituneet dialyysiyksikön läheisyydessä sijaitsevan päiväkeskuksen kuntosalin käyttöön sekä itse päiväkeskuksen toimintaan osallistumiseen dialyysihoitopäivien ulkopuolella. Asiakkaat ovat myös kertoneet aktivoituneen arjissaan verrattuna aiempaan. Dialyysiyksikössä on saatu aikaan mahtava liikuntabuumi ja kun rauta on kuuma, kannattaa sitä takoa.
Yhteyshenkilöt
teemu.uusitalo(ät)hameenkyro.fi
Fysioterapeutti
Hämeenkyrön kunta/Hämeenkyrön sosiaali- ja terveyskeskus
palvelujen käyttäjät