11.9.2024
HUS, Helsingin yliopistollinen sairaala, Medisiiniset ja operatiiviset rekrytointipalvelut, Helsinki

Keskitetyn rekrytoinin onnistumiset erikoissairaanhoidossa

Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Syksyllä 2023 käynnistettiin Helsingin ja Uudenmaan yliopistollisessa sairaalassa HUSissa kahden ison tulosalueen hoitohenkilöstöä koskevan rekrytointiyksikön suunnittelu. Tulosalueilla on hoitohenkilökuntaa noin 4500 ja toimintoja on hyvin erilaisissa toimintaympäristöissä sekä useassa kiinteistössä eri puolilla Uuttamaata. Suunnittelun pohjalla ovat lähisairaaloiden (Porvoo, Hyvinkää, Peijas ja Jorvi) onnistuneet rekrytointipilotit.

Keskitetyn rekrytoinnin perustelut ja tavoitteet ovat:
- hakijamäärien lisääntyminen ja hakijakokemuksen parantaminen
- työnantajamielikuvan parantaminen, rekrytointi asiantuntijatehtäväksi
- uudella rekrytoinnin työnjakomallilla esihenkilöiden työkuorman vähentäminen
-> aikaa vapautuu esihenkilötehtäviin
- työn aloittamisen tuki ja avaimet onnistuneisiin työsuhteisiin
- uramaisemien mahdollistaminen myös jo työssä oleville
Ratkaisu
Rekrytointitiimiin rekrytoitiin erilaisilla kokemuksilla ja taustoilla olevia rekrytoinnin asiantuntijoita. Suunnittelu käynnistettiin pilottien pohjalta. Uusi keskitetyn rekrytoinnin malli luotiin rekrytoijien työpajoissa Lean-menetelmää hyödyntäen. Lisäksi esihenkilöille tehtiin aiheesta kysely.

Uusi rekrytointimalli pitää sisällään useita prosesseja rekrytoinnin tueksi. Tulosaluiden johto tuki ja tukee edelleen vahvasti uutta toimintamallia tiiviillä ohjaus - ja kehittämistyöryhmän toiminnalla. Toiminta käynnistettiin tammikuussa 2024.
Tulokset
Keskitetty rekryointi on löytänyt paikkansa asiantuntijatehtävänä. Uuden työnjakomallin ansiosta ovat osaajat ja auki olevat tehtävät löytäneet toisensa sekä hakijamäärät ovat lisääntyneet. Rekrytoijien välisen yhteistyön avulla työnhakijoille voidaan esitellä muita työmahdollisuuksia toiselta erikoisalalta ja eri toimintaympäristöistä silloin, jos hakija ei tulisi valituksi hakemaansa tehtävään.

Hakuihin liittyvistä hakijoista, joita ei palkattu, on luotu hakijapankki, jota hyödynnetään esim. hakuihin, joissa hakijamäärät ovat hyvin pieniä tai osaavan työntekijän rekrytointi on haasteeellista. Aiempien hakujen läpikäyminen eli ns. kairaaminen tarvittavaa osaajaa haettaessa mahdollistuu, kun rekrytoijalla asiantuntijana on mahdollisuus hyödyntää koko rekrytointijärjestelmää.

Rekrytointiyksikkö tarjoaa kumppanuutta ja tukea yksiköille maahanmuuttajataustaisten hakijoiden kieliohjelman tunnetuksi tekemisessä, sekä uusien työntekijöiden keskitetyn perehdytysmallin idean hyödyntämisessä.


Hakijakokemuksesta ollaan kiinnostuneita ja sitä seuraataan sähköisen kyselyn avulla, joka lähtetetään kaikille työhakemuksen järjetelmään jättäneille.

Toiminnan vaikuttavuutta mitattiin huhtikuussa 2024 uudella esihenkilökyselyllä, jossa jo todettiin toiminnan helpottaneen merkittävästi esihenkilötyötä. Rekrytoijan tekemä työpaikkahakujen seuraaminen, aktiivinen hakijaviestintä sekä hakijoiden kontaktointi ja esiseulonta tuo aikasäästöä rekrytointiprosessin läpiviemisessä. Rekrytoija tulee hakijoille tutuksi ja pystyy jakossakin auttamaan sopivan työtehtävän löytämisessä omaan uramaisemaan sopivaksi.


Hakijoilta saatu sekä suullinen että kirjallinen palaute on ollut hyvää. Rekrytoijan hakijan henkilökohtainen kontaktointi on saanut paljon kiitosta, hakijan toiveisiin ollaan pystytty vastaamaan esimerkiksi erikoisalan ja kiinteistön suhteen.

Palautetta kerätään systemaattisesti sekä sisäisiltä että ulkoisilta asiakkailta ja toimintaa kehitetään aktiivisesti palautteiden pohjalta.

Yhteyshenkilöt

Helena Raappana
helena.raappana(ät)hus.fi
Projektipäällikkö
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta