Lapsikeskeisen työn kehittäminen aikuisille suunnatussa erikoissairaanhoidossa
Lapset puheeksi – menetelmä on kaksiportainen, vanhemmuuden tukemiseen kehitetty työtapa, joka perustuu tutkittuun tietoon lasta suojaavista tekijöistä. Menetelmä sopii sekä erikoissairaanhoidon, peruspalveluiden että kolmannen sektorin käyttöön.
Lapset puheeksi –keskustelua voidaan hyödyntää asiakastapaamisissa aina, kun potilaalla on alaikäisiä lapsia. Keskustelun tarkoituksena on kartoittaa lapsen elämää eri suunnilta ja pohtia lapsen pärjäämistä yhdessä vanhemman kanssa.
Satakunnan sairaanhoitopiirin onkologian pilottiosastoilla potilaalle, jolla on alaikäisiä lapsia, tarjotaan aina Lapset puheeksi – keskustelua. Koko henkilökunta on saanut perustiedot menetelmästä ja jakaa esitettä potilaille. Esitteen avulla potilaalla on mahdollisuus tutustua asiaan etukäteen.
Keskusteluun osallistuminen on vapaaehtoista ja se käydään aina koulutuksen saaneen henkilön kanssa. Jos perhe tarvitsee lisätukea arkeensa, neuvonpidon valmistelussa mukaan tulee sosiaalityöntekijä tai kuntoutusohjaaja.
Ensimmäisessä vaiheessa koulutettiin 30 henkilöä LP-keskusteluosaajiksi sekä 4 LP-kouluttajiksi. Toinen koulutusvaihe käynnistyy tammikuussa 2016, kun menetelmän käyttö leviää muille osastoille. Menetelmäkoulutus kestää 2 päivää ja kouluttajakoulutus 8 päivää.
Henkilökunta on saanut työkalun vanhemmuuden tukemiseen ja potilaat saavat tietoa lasta suojaavista tekijöistä. Henkilökunnan kokemuksia menetelmästä kartoitetaan alkuvuonna toteutettavalla kyselyllä, jotta saadaan kokonaiskuva tilanteesta.
Alustavien tietojen mukaan pilottiosastojen henkilökunta on kokenut Lapset puheeksi – menetelmän käytön erittäin tärkeäksi ja toimivaksi tavaksi lisätä lapsikeskeisyyttä erikoissairaanhoidossa. Vaikka henkilökunta on aiemminkin jutellut potilaan kanssa lapsista, tuo LP-menetelmä konkreettisen ja selkeän työkalun tähän. Lisäksi lasten huomioiminen on nyt systemaattisempaa.
Myös LP-esitteen käyttöä on pidetty hyvänä ratkaisuna, koska esite on tehty huolella ja siihen on kerätty tietoa siitä, mitkä tekijät suojaavat lasta perheen muuttuneessa tilanteessa. On todettu, että jo esitteen antaminen potilaille voi helpottaa potilaan huolta lapsista.
Menetelmä on jalkautunut sairaanhoitopiirissä usealle osastolle sekä kuntien palveluihin, ja leviää edelleen.
Yhteyshenkilöt
henna.kyha(ät)satshp.fi
Projektipäällikkö
Satakunnan sairaanhoitopiiri, Pois syrjästä -hanke
virpi.valiola(ät)satshp.fi; maiju.salonen(ät)satshp.fi
Projektisuunnittelijat
Satakunnan sairaanhoitopiiri, Pois syrjästä -hanke
palvelujen käyttäjät