Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelma
Laadukkaat lähiympäristöt ovat yksi kaupungin keskeisistä vetovoimatekijöistä. Hyvien liikenneyhteyksien ja toimivien palvelujen lisäksi hyvän elinympäristön kokonaisuus muodostuu viihtyisistä asuinalueista sekä monipuolisista viher- ja virkistysalueista. Merkittäviä laatutekijöitä ovat myös monipuoliset ja ainutlaatuiset kulttuuriympäristöt sekä niiden arvostus ja vaaliminen. Kulttuuri, ja julkinen taide sen osana, on keskeinen Kangasalan lumovoiman ja hyvinvoinnin tekijä.
Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelman tavoitteena on edistää elinympäristön elämyksellisyyttä ja määritellä taiteen tuottamisen pelinsääntöjä julkisilla paikoilla. Työ tähtää kaupunkilaisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja kaupungin lumovoimaisuuteen.
Poikkeuksellista ympäristö- ja taideohjelmassa on sen kunnianhimo Kangasalan kaupungin kokoon nähden ja sekä viherympäristön että julkisen taiteen nivominen yhdeksi lumovoimakokonaisuudeksi edistämään kokonaisvaltaisesti elinympäristön viihtyisyyttä ja hyvinvointia.
Valtuusto hyväksyi Kangasalan julkisen taiteen ohjelman, Lumoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelma, 9.3.2020. Toukokuussa 2020 kaupunginjohtaja nimesi Kangasalan ympäristö- ja taidetyöryhmän, johon kuuluu kaupungin kulttuuri-ja vapaa-aikapalveluiden ja teknisen keskuksen henkilöitä (rakennuspäällikkö, kaavoittaja, kulttuurisuunnittelija, vapaa-aikapalveluiden johtaja) ja asiantuntija Kimmo Pyykkö -taidemuseosta. Myös Tampereen Taidemuseon julkisen taiteen asiantuntija on kutsuttu työryhmään mukaan sekä Business Kangasalan matkailu- ja markkinointipäällikkö ja kaupungin kehityspäällikkö. Työryhmän koollekutsujana toimii vapaa-aikapalveluiden johtaja.
Työryhmä aloitti toiminnan kesäkuussa 2020. Työryhmän tärkein työkalu on ympäristö- ja taideohjelman ohella vuosittain laadittava ympäristö- ja taideohjelman toteuttamisen toimenpidesuunnitelma. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään eri suunnittelu- ja toteutusvaiheessa olevat hankkeet: prosenttiperiaatteen mukaiset hankkeet, alueelliset lumovoimahankkeet sekä itsenäiset ympäristö- ja taidehankkeet. Suunnitelma sisältää seuraavan vuoden toiminnan sekä myös viisivuotissuunnitelman ja hankkeiden seurantaraportoinnin. Toimenpidesuunnitelma viedään vuosittain kulttuuri- ja sivistyslautakunnan hyväksyttäväksi käyttösuunnitelman hyväksymisen yhteydessä. Rakennushankkeiden yhteydessä toteutettavat prosenttiperiaatehankkeet käsitellään teknisen keskuksen investointiohjelmassa.
Hankkeiden rahoituksessa on ohjelman mukaisesti käytössä kolme rahoitustyökalua: prosenttiperiaate, alueelliset lumovoimamaksut ja itsenäiset hankkeet.
Prosenttiperiaatetta toteutetaan siten, että rakennushankkeen kustannusarviosta taiteen toteuttamiseen varataan 0,5 - 1,5 %. Ns. alueellinen lumovoimamaksu tarkoittaa sitä, että 2 % tontin rakennusoikeuden hinnasta (tontinluovutussopimus) talletetaan kulttuuripalveluiden tasetilille, joka toimii ylivuotisesti. Lumovoimamaksuilla toteutetaan taidehankkeita kyseiselle alueelle sitä mukaa kun alue valmistuu. Alueellista lumovoimamaksua käytetään mm. parhaillaan rakentuvassa Lamminrahkan kaupunginosassa, jonka yleisille alueille ja kaupungin kiinteistöihin on tulossa runsaasti erityyppisiä taidehankkeita ja sinne on laadittu myös oma taideohjelma. Itsenäiset hankkeet tarkoittavat kulttuuripalveluiden budjetissa olevaa vuosittain erikseen määriteltävää summaa taiteeseen ja kulttuuriin (v. 2022: 35 000 €). Tavoitteena on käyttää tästä summasta 70 % pysyviin teoksiin ja viherympäristöön, 15 % väliaikaisiin teoksiin ja 15 % tapahtumiin. Näitä hankkeita voi toteuttaa eri puolilla Kangasalaa. Lisäksi 5% kertyneistä alueellisista lumovoimamaksuista voidaan käyttää myös itsenäisiin hankkeisiin. Edellä mainittujen rahoituskanavien lisäksi on myös mahdollista hakea valtakunnallisia avustuksia mm. Taiteen edistämiskeskukselta.
Vuonna 2021 kaupunki kilpailutti ulkopuolisen taidekoordinaattorin, joka vastaa taiteilijahankinnoista ja taidehankkeiden toteutuksen koordinoinnista (Public Art Agency Finland Oy). Taidekoordinaattori myös esittelee työryhmän kokouksessa käsiteltäviä hankkeita ja niiden tilannetta ja toimii kokouksissa sihteerinä. Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut vastaa ohjelman yleisestä koordinoinnista. Tekninen keskus ja kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut vastaavat hankkeisiin liittyvistä hallinnollisista päätöksistä ja sopimuksista kumpikin omalta osaltaan.
Ohjelmaa toteutetaan poikkihallinnollisesti, yhteistyössä kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden, teknisen keskuksen ja ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa.
Itsenäisten hankkeiden rahoitusta voidaan käyttää pysyviin teoksiin ja viherympäristöön, väliaikaisiinteoksiin ja tapahtumiin. Tällä rahoituksella on hankittu taideteoksia tunnetuilta taiteijoilta ja mukana on myös kangasalalaisia tekijöitä. Väliaikaisina teoksina on toteutettu erilaisia valotaideprojekteja ja tapahtumia on toteutettu mm. Ruutanassa uuden monitoimitalon avajaisten merkeissä.
Luomoava Kangasala -ympäristö- ja taideohjelma on lisännyt poikkihallinnollista yhteistyötä kaupungin sisällä ja myös alueellisesti alan muiden toimijoiden kanssa. Ulkopuolisilta asiantuntijoilta on saatu arvokasta ja hyödyllistä tietoa taidehankkeiden toteuttamisesta. Ohjelmalla on ollut myös työllistävä vaikutus kulttuuri- ja taidealalla työskenteleville.
Lumoava Kangasala -ohjelman toteuttaminen ja kehittämistyö jatkuu. Työ on pitkäjänteistä, sillä suurimmat hankkeet kilpailuineen vaativat useamman vuoden valmisteluajan ja tulokset näkyvät kaupunkikuvassa vasta muutaman vuoden kuluttua.
Lumoava-Kangasala-ymparisto-ja-taideohjelma-hyv.-9.3.2020.pdf
Lumoava Lamminrahka - Taideohjelma 2021-02-16.pdf
Yhteyshenkilöt
marke.vornanen(ät)kangasala.fi
Vapaa-aikapalveluiden johtaja
Kangasalan kaupunki
sanna.karppinen(ät)kangasala.fi
Projektipäällikkö
Kangasalan kaupunki
toimijoiden verkosto