Monikulttuurinen vanhemmuusryhmä
Tavoitteiksi asetettiin sellaisen ryhmämallin luominen, joka olisi helppo käyttöönottaa myös muilla toimijoilla. Ryhmämallista haluttiin sekä vertaistuellinen että tietoa tarjoava. Sen avulla toivottiin voivan vahvistaa kotoutumisvaiheessa olevien vanhempien vanhemmuuden taitoja ja lisätä tietoa suomalaisesta palvelujärjestelmästä ja kasvatustavoista.
Ryhmämallilla haluttiin:
1. Vahvistaa ryhmäläisten positiivista vanhemmuutta mm. lisäämällä mentalisaation ja tunteiden ilmaisun keinoja arjessa.
2. Tarjota vertaistuellinen tila keskusteluun erilaisista perhekulttuureista, mahdollisista kasvatustapojen eroavaisuuksista sekä vanhemmuudesta uudessa kulttuurissa ja maassa.
3. Tarjota vanhemmille tietoa joka vahvistaa heidän kykyään suojella lapsia monimediaalisessa maailmassa
4. Tarjota tietoa Suomalaisesta lapsiperheiden palvelujärjestelmästä ja madaltaa kynnystä avun vastaanottamiseen.
Ryhmäläisille esitellyt diat tehtiin kolmen Oulun kaupungin maahanmuuttajapalveluiden sosiaaliohjaajan toimesta. Kustakin teemasta haettiin ajankohtaista ja luotettavaa tietoa, ja pohdittiin harjoituksia keskustelun herättämiseen. Ryhmäläisiille haluttiin tehdä myös kotiin jaettavia tiivistelmiä ryhmätapaamisten aiheista. Nämä valmisteltiin.
Diojen valmistumisen jälkeen ryhmää pilotointiin kahdella ryhmällä. Ryhmäläisiltä kerättiin palautetta ryhmän toiminnasta ja sisältöjä muokattiin saatujen palautteiden mukaan.
Ryhmämallin pilotoinnin jälkeen ryhmäläisille jaettavat materiaalit käännätettiin seitsemälle kielelle. Ryhmän ohjaamista varten tehtiin ryhmänohjaajan käsikirja. Kaikkinensa ryhmämallin ohjaamisen tueksi tuotettiin ryhmäläisille esiteltävät diat, ryhmänohjaajan käsikirja sekä ryhmäläisille jaettavat diat. Näiden materiaalien avulla haluttiin mahdollistaa ryhmämallin käyttäminen myös muualla.
Maahanmuuttajaperheet näkyvät tutkimuksissa korostuneesti korjaavien palveluiden käyttäjinä, kun he taas käyttävät vähemmän varhaisen tuen palveluita. Lisäksi erityisesti pakolaistaustaisilla elämäntilanne maahanmuuton jälkeen voi olla hyvin kuormittava ja myös uuteen kulttuuriin kotoutuminen voi olla hämmentävää, tämä kaikki vaikuttaa myös vanhemmuuteen ja perheen toimintakykyyn. Monikulttuurisen vanhemmuusryhmän avulla onnistuttiin asetetuissa tavoitteissa. Ryhmäläiset kokivat saaneensa ryhmästä välineitä vanhemmuuteen, tilaisuuden avoimeen vertaistuelliseen keskusteluun ja tietoa palvelujärjestelmästä, siitä miten toimia jos tarvitsee joskus tukea vanhemmuuteensa.
Ryhmämalli on sittemmin ollut käytössä jo kolmen kunnan alueella (Kuopio, Joensuu, Pieksämäki)! Materiaaleja on jaettu vapaasti turvataito.fi nettisivuston kautta ja malli on kuvattu kaikkien nähtäville Innokylään. Ryhmämallista on saatu hyvin positiivista palautetta myös muilta kunnilta. Onnistuimme tavoitteessamme tehdä ryhmämallista ja siihen tuotetuista materiaaleista sellaiset, että sen käyttöönotto on helppoa!
https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/monikulttuurinen-vanhemmuusryhma
Yhteyshenkilöt
iida-maria.bimberg(ät)ouka.fi
Sosiaaliohjaaja
Oulun kaupunki / Maahanmuuttajapalvelut
kirsi.hiltunen(ät)ouka.fi
Sosiaaliohjaaja
Oulun kaupunki /Maajanmuuttajapalvelut
palvelujen käyttäjät