30.5.2024
Tampereen kaupungin nuorisopalvelut, Tampere

Nuorisokeskusten osallistava rekrytointi

Palkittu!
Palkittu
Käynnissä

Tarve ja tavoitteet
Idea syntyi Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden harrastus- ja vapaa-ajan palveluiden esihenkilöiden keskuudessa pohtiessa, miten nuorisotalojen henkilöstön pysyvyyttä ja työhyvinvointia voitaisiin lisätä.

Nuorisotalotyö on monen vastavalmistuneen ensimmäinen työpaikka nuorisotyössä ja välillä työhön päätyy sellaisia hakijoita, joista käy aika nopeasti ilmi että jokapäiväinen nuorten kohtaamistyö on heille joko varsin kuormittavaa tai he eivät muuten ole sopivia nuorisotalon kaltaiseen toimintapaikkaan.

Samaan aikaan nuorisopalveluiden ja koko Tampereen kaupungin yhtenä tärkeänä teemana on kuntalaisten osallisuuden lisääminen ja nuorisopalvelut pyrkii kaikissa toiminnoissaan edistämään nuorten aitoa osallisuutta toimintansa suunnittelussa ja toteutuksessa. Haluamme tarjota kaikenlaisille nuorille erilaisia vaikuttamisen paikkoja ja oman nuorisotalon ohjaajien valintaan osallistuminen on luonteva paikka tähän.

Nuorisokeskusten työntekijöiden tärkein tehtävä on nuorten kanssa tapahtuva kohtaamistyö ja koimme tarvetta saada vielä paremmin haastattelussa tietoa siitä, millainen hakija on nuorten parissa ja nuorilta heti suoran palautteen hakijan sopivuudesta heidän näkökulmastaan.
Ratkaisu
Idean saamisen jälkeen menettelytapa otettiin käyttöön nuorisotiloilla työskentelevien nuoriso-ohjaajien rekrytointeihin kesäkuussa 2023 ja sitä on käytetty systemaattisesti siitä alkaen, jalostaen sitä matkan varrella. Tampereella on nuorten osallisuustiimin rekrytoinneissa ollut myös välillä nuoria mukana haastatteluissa, mutta nyt toimintamalli haluttiiin tuoda nimenomaan nuorisotalotyön ohjaajien rekrytointiin ja kehittää siihen sopivaksi.

Ideaa kehittivät nuorisopalvelupäällikkö ja kaksi koordinaattoria, jotka ideoivat toteutustavaksi ryhmähaastattelun, jossa hakijat ja nuoret yhdessä tekevät nuorisokeskuksen kehittämiseen liittyvää tehtävää tunnin ajan. Samalla haastattelut siirrettiin nuorisopalveluiden toimistolta nuorisotaloille ja nuoret haastatteluihin pyydetään aina siltä nuorisotalolta mihin tekijää haetaan, jotta nuoret tuntevat toimipisteen arjen ja kävijät hyvin.

Haastattelut siirrettiin myös ilta-aikaan, jotta nuorten ei tarvitse olla koulusta pois haastattelujen vuoksi. Ryhmähaastattelussa esihenkilöt seuraavat tilannetta, eivätkä osallistu keskusteluun tehtävän teon aikana.

Nuoria on mukana 2-3 ja he yhdessä hakijoiden kanssa ovat tilanteessa aktiivisia toimijoita ja asiantuntijoita. Ryhmähaastattelun jälkeen nuoret ovat ensin itsenäisesti pisteyttäneet hakijat ja sen jälkeen nuoret ja rekrytoivat esihenkilöt ovat keskustelleet saadusta vaikutelmasta ja yhdessä valinneet ketkä hakijat kutsutaan jatkoon yksilöhaastatteluvaiheeseen, jonka toteuttaa esihenkilö.

Nuorten pisteytys muodostaa oman sarakkeen kaupungin viralliseen arviointilomakkeeseen, eli sillä on vaikutusta aidosti loppupisteytykseen. Nuorten kanssa on myös keskusteltu läpi (kuten kaikissa muissakin nuorten vaikuttamistyön muodoissa) että nuorten pisteytys ja mielipide muodostaa yhden osan hakijoiden soveltuvuusarviota, mutta se ei ole automaatti, että aina valittaisiin juuri heidän ykkösvalintansa, vaan yksilöhaastattelussa esihenkilö vielä selvittää myös muuten taitoja ja sopivuutta haettavaan tehtävään. Käytännössä joka kerralla valituksi on kuitenkin tullut henkilö, joka on kuulunut nuorten TOP 3-listaan ryhmähaastattelun perusteella ja ryhmähaastattelutilanteessa tehdyt havainnot ovat yleensä olleet nuorilla ja esihenkilöillä saman suuntaisia.

Pois karsiutuvat tässä vaiheessa ne, jotka eivät joko ota nuoria tasavertaisesti mukaan keskusteluihin ja tehtävän tekoon, sekä ne, jotka eivät osaa ottaa luontevaa kontaktia nuoriin.
Tulokset
Haastattelumallista on saatu valtavan hyvää palautetta sekä nuorilta, omalta henkilökunnaltamme että hakijoilta. Nuoret kokevat että he ovat voineet aidosti vaikuttaa heitä koskeviin asioihin ja se tällainen vastuutehtävä lisää heidän tyytyväisyyttään kunnan palveluihin ja sitoutumista nuorisokeskuksen asiakkuuteen. Työntekijöiden palautteen mukaan haastattelutapa on parantanut hakijakokemusta, myös niiden hakijoiden osalta, jotka eivät ole tulleet valituksi ja näin ollen rekrytointitapaa on hyvää mainosta Tampereen kaupungista työnantajana. Malli ei aiheuta muita kustannuksia kuin sen, että esihenkilöiden aikaa rekrytointiin kuluu hieman enemmän kuin perinteisellä tavalla.

Olemme kuitenkin vakuuttuneita, että rekrytointiin käytetty lisäpanostus maksaa itsensä pitkällä aikavälillä takaisin, koska haastattelumallilla saadaan jo ryhmähaastatteluvaiheessa esiin hakijan soveltuvuus kohtaamistyöhön aivan eri tavalla. Tällä tavalla on vuoden aikana rekrytoitu nyt 7 ohjaajaa ja ainakin heidän kohdaltaan näyttää että valintaprosessin tuloksena on saatu valittua erittäin hyvin työhön sopivia henkilöitä.

Yhteyshenkilöt

Liisa Hietamaa
liisa.hietamaa(ät)tampere.fi
Nuorisopalvelupäällikkö
Tampereen kaupungin nuorisopalvelut
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta