Tarve ja tavoitteet
Vanamon päiväkodissa Tupoksessa positiivinen pedagogiikka on ollut osa arkea jo monta vuotta lasten kanssa toimiessa: henkilöstö huomaa hyvän lapsessa ja tekee lapsen vahvuudet ja onnistumiset sekä sanoin että teoin näkyväksi. Hyvän huomaaminen haluttiin näkyville myös työyhteisön keskuudessa vahvemmin.
Ratkaisu
Päiväkodin johtaja ja vastaava varhaiskasvatuksen opettaja kiinnittivät erityistä huomiota siihen, että positiivista palautetta sanottiin työntekijöille ääneen tai se tehtiin muutoin näkyväksi. Esimerkiksi viime joulun joulukalenterista paljastui jokaiselle työntekijälle vahvuustervehdys, jossa kerrottiin työntekijän onnistumisista syksyn kuluessa ja esimiesten näkökulma työntekijän vahvuuksista. Kauden aikana jokainen työntekijä sai myös syntymäpäiväkuukauden aikana nimensä kirjattuna vahvuuksin – jokaisesta nimen kirjaimesta oli kirjoitettuna jokin työntekijän vahvuuksista, vahvuuksin lueteltu nimi löytyi kuukauden onnittelukortista. Vastaava varhaiskasvatuksen opettaja alkoi muistaa työntekijöitä noin kerran kuukaudessa myös ”Tällä viikolla haluaisin kiittää…”-listauksella, jossa jokaista työntekijää erikseen kiitettiin jostakin kuluneen viikon aikana tehdystä hyvästä työstä. Listaus jätettiin näkyville kahvihuoneeseen, jotta myös työkaverit näkivät toistensa kiitokset.
Tulokset
Erityisesti keväällä alettiin huomata muutos työyhteisössä: hyvän huomaaminen levisi arkiseksi toimintatavaksi, yhä enemmän arjen keskellä kuului ”kiitos…”, ”olipa hieno idea…”, ”huomasin, kun toimit hyvin tilanteessa…”, kun työntekijät antoivat positiivista palautetta toinen toisilleen. Henkilökunta on kertonut, että esimiesten positiivinen palaute tuntuu mukavalta ja motivoi työhön.
Tällä kaudella henkilökohtaiset syntymäpäivämuistamiset muuttuu viikon tähtityypiksi, jossa jälleen työntekijän vahvuudet nostetaan näkyviin. Muut hyväksi havaitut toimintatavat säilyvät osana työarkea tulevaisuudessakin.