Potkua hoidon aloitukseen - hoitokokouskäytännön kehittäminen
Yleissairaalapsykiatrian osasto on 18-64 vuotiaille satakuntalaisille tarkoitettu tutkimus- ja hoitopaikka. Siellä tutkitaan ja hoidetaan potilaita, joilla on ruumiillisiin sairauksiin liittyviä mielenterveyden häiriöitä. Lisäksi tutkitaan sitä, miten mielenterveys vaikuttaa sairauksien syntyyn ja kulkuun.
Hoitokokoukset ovat osastolla tärkeässä roolissa hoidon suunnittelun ja toteutuksen kannalta. Niiden järjestämisessä oli kuitenkin haasteita (yhteisen ajan löytyminen moniammatillisille tiimille ja hoitokokouksien kohdentaminen niitä tarvitseville potilaille) ja niitä pidettiin määrällisesti melko vähän. Kehittämistyön tavoitteena oli systematisoida hoitokokousten järjestäminen heti hoitojakson alussa potilaille, joille se tuottaa lisäarvoa hoidon suunnitteluun ja toteutukseen.
Hoitokokousten toteutumisen seurantaan ja tarpeellisuuden arviointiin kehitettiin visuaalinen mittaritaulu osaston kanslian seinälle. Siihen potilaan omahoitaja täyttää muun muassa hoitokokouksen sovitun päivämäärän, arvion hoitokokouksen tarpeellisuudesta ja syyn, jos hoitokokousta ei ole järjestetty. Mittaritaulun sisältöä ja käyttöä on täsmennetty saatujen kokemusten myötä.
Lääkärin, sosiaalityöntekijän ja psykologin kalentereista varataan kiinteästi kaksi tunnin pituista aikaa viikossa hoitokokousten järjestämistä varten. Potilaan omahoitaja voi siis nykyisin helposti varata hoitokokousajan koko moniammatilliselle tiimille. Kiinteät ajat eivät kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että hoitokokous järjestettäisiin jonain muuna ajankohtana, joka esimerkiksi sopii paremmin potilaan läheiselle.
Kehittämistyö toteutettiin lean-filosofian mukaisesti oman työn kehittämisenä. Se toteutettiin siis yksikön henkilökunnan omin voimin eikä se aiheuttanut ylimääräisiä kustannuksia.
Työntekijöiden ajankäytön vakioinnin ansiosta omahoitajat saavat nyt järjestettyä hoitokokoukset helposti ja nopeasti. Kalenterien yhteensovittaminen ei vie enää turhaa aikaa eikä hoitokokousten järjestäminen pitkity. Hoitokokouksia myös järjestetään aktiivisemmin. Niiden järjestäminen heti hoitojakson alussa tukee entistä paremmin potilaan hoidon suunnittelua ja toteutusta: hoidon suunnittelu ja täysipainoinen toteuttaminen nopeutuvat.
Toiminnan kehittäminen on innostanut myös muutenkin oman työn kehittämiseen. Esimerkiksi lääkärinkierroilla käytettävää listaa on paranneltu. Siitä näkyy nyt selkeästi aiempi suunnitelma, jotta voidaan arvioida suunnitelman ja tavoitteiden toteutumista sekä kierrolla tehty suunnitelma (muun muassa suunnitellun hoitokokouksen ajankohta).
Yhteyshenkilöt
sanna.suominen(ät)satshp.fi
Projektisuunnittelija
Satakunnan sairaanhoitopiiri
sanna.suominen(ät)satshp.fi
Projektisuunnittelija
Satakunnan sairaanhoitopiiri
maria.husu(ät)satshp.fi
Sosiaalityöntekijä
Satakunnan sairaanhoitopiiri
ja henkilöstö