Ravitsemustiedon ja -taidon lisääminen kouluissa
Maaliskuussa 2019 ilmoitin koulujen rehtoreille, että Makuraadit aloittavat tänä keväänä ja sinne tulisi järjestää osaanotto mielellään kaikilta vuositasoilta. Tähän viestiin sainkin hyvin vastauksia ja ensimmäiset makuraadit käynnistyivät heti huhtikuussa.
• kasviksia pitäisi syödä enemmän – kouluruokasuositukset osana
kouluruokaa
- mistä kasviksista ja juureksista minä pidän?
- maistellaan yleisimpiä salaatti komponentteja ja puhutaan niiden
mausta ja rakenteesta. Mikä niissä on hyvää ja mikä ei.
- maistellaan kolmea eri salaatinkastiketta, mistä minä pidän.
• ruokailijan kymmenen kultaista sääntöä/ ruokailijan taidot –käydään
nopeasti läpi ja annetaan luokkiin keskusteltaviksi ja jaettavaksi
• Neuvokasperhe materiaalit luokkiin jaettavaksi,
- arkiruoka/ juhlaruoka
- Nam! – ruokapäiväkirjansivu
- 5 kourallista päivässä
Yläkoulujen kevään makuraadissa aiheena on:
• kasviksia pitäisi syödä enemmän – kouluruokasuositukset osana
kouluruokaa
- jos syksyllä tehdään kokeilu komponenttisalaattiin siirtymisestä, niin
mitä meidän tulisi huomioida jotta kokeilu olisi onnistunut? Mitä
komponentteja tulisi olla? Miten komponentit tulisi olla esillä jotei
hidasta ottamista ja, että menekki tasaista?
- maistellaan eri salaatinkastikkeita, mistä minä pidän. Valitaan kolme
kastiketta koulun syksyn kiertoon.
Syksyn makuraatien suunnittelu on käynnissä ja aiheena tulee olemaan kuidun tarve nuoren ruokavaliossa, liiallisen suolan käytön haitat sekä sopimusleipien makuraati.
Syksyn makuraatien suunnittelu on käynnissä ja aiheena tulee olemaan kuidun tarve nuoren ruokavaliossa, liiallisen suolan käytön haitat sekä sopimusleipien makuraati.
Yhteyshenkilöt
minna.pettinen(ät)asikkala.fi
tukipalvelupäällikkö
Asikkalan kunta tukipavelut
ja henkilöstö