Työkykyjohtaminen toi miljoonasäästöt
Kunnan saavutusten keskiössä on aktiivisen tuen malli, joka otettiin käyttöön 2016. Sitä toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työterveyskumppani Terveystalon kanssa. Aktiivisen tuen mallissa keskitytään tunnistamaan osatyökykyiset ja auttamaan heitä ajoissa.
Kunnan tehtävissä on selkeät kelpoisuusvaatimukset eikä vaihtoehtoista työtä löydy helposti. Silloin osatyökykyinen henkilö jää helposti sairaslomaputkeen ja erkaantuu työstään. Etsimme varhaisessa vaiheessa ratkaisuja keventää tai muokata työtä, kun henkilö on vielä työkykyinen.
Käytännön toimia voivat olla esimerkiksi työntekijän tukeminen nykyisessä työtehtävässä, paremmin soveltuvan työtehtävän etsiminen tai ammatillinen uudelleenkoulutus.
Osana aktiivisen tuen mallia esimies voi myöntää sairauslomaa seitsemän päivän ajalle ilman lääkärintodistusta. Käytäntö on vapauttanut työterveyskumppanin keskittymään työkykyriskien hallintaan ja työterveyden toimet on voitu kohdistaa aidosti vaikuttavaan tekemiseen.
Toimien vaikuttavuus näkyy myös siinä, että terveysprosentti on noussut merkittävästi ja varhe-maksut kääntyneet laskuun. Yhä harvempi on poissa työstä sairauden vuoksi.
Meille oli selvää, että jotain on tehtävä rohkeasti toisin, jotta saamme karanneet kustannukset kuriin. Nyt kunnan työterveys on ajanmukaista ja eteenpäin katsovaa työkykyjohtamista.
Säästetty raha on laitettu tuottamaan lisää hyvää: on lisätty työkykyä parantavaa ja ylläpitävää toimintaa, kuten uni- ja kivunhallintaryhmiä, liikuntaohjausta sekä opastusta stressinhallintaan.
Yhteyshenkilöt
ulla.palmroos(ät)kirkkonummi.fi
Henkilöstöpäällikkö
Kirkkonummen kunta
ja henkilöstö