11.9.2024
Pohjois-Savon hyvinvointialue, henkilöstöpalvelut, Työsuojeluyksikkö, Kuopio

Työturvallisuuden ja työsuojelun osaamisen vahvistaminen

Valmis

Tarve ja tavoitteet
Lähdettiin tekemään kolmea työturvallisuuteen liittyvää verkkokurssia Pohjois-Savon hyvinvointialueelle. Yksi kurssi on esihenkilöille suunnattu Työturvallisuuden johtaminen -verkkokurssi, yksi työntekijöille suunnattu Työturvallisuutta työntekijöille -verkkokurssi ja kolmas kurssi DI-Isosyanaatteja ammattikäytössä käyttäville työntekijöille ja heidän esihenkilöilleen.

Työturvallisuuden johtaminen ja Työturvallisuutta työntekijöille -kurssit ovat sisällöltään lakiin perustuvia. Kurssien tuottamiselle oli selkeä tarve, koska oli tärkeää edistää työsuojelua koko hyvinvointialueella ja tuottaa asiantuntevaa ja laadukasta perehtymis- ja koulutusmateriaalia.

DI-Isosyanaattikoulutusvaatimus on kirjattu Euroopan Unionin komission asetukseen ja asetus sisältää myös DI-Isosyanaatteja koskevan rajoituksen. Organisaatiossa ei ollut asetuksen velvoittamaa DI-Isosyanaattikoulutusta.

Kurssien avulla saadaan kehitettyä turvallisempien työn tekemisen tapoja ja edistettyä työntekijöiden työturvallisuutta. Tavoitteena on myös tarjota tasalaatuinen ja ajantasainen koulutusmateriaali teemaan liittyen. Esihenkilöiden verkkokurssi "Työturvallisuuden johtaminen" sisältää painotettua tietoa esihenkilövastuista.

Ratkaisu
Kurssien tuottamisessa hyödynnettiin ajantasaista lainsäädäntöä ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen ohjeistuksia. Sisältö luotiin PowerPoint -ohjelmalla ja siirrettiin valmiina Moodle -alustalle. Työsuojeluasiantuntijat tuottivat kurssit henkilöstön kehittämisyksikön tuella. Kurssit pilotoitiin esihenkilöiden, työsuojeluvaltuutettujen ja kehittämisyksikön kanssa. Ulkopuolista rahoitusta ei tarvittu.

Koulutusten sisällöt Moodlessa:

Työturvallisuusjohtaminen

Työturvallisuusjohtaminen on tärkeä osa esihenkilötyötä. Tällä esihenkilöiden perehdyttämiseen kuuluvalla pakollisella kurssilla saa perehdytyksen tai kertausta työturvallisuusjohtamisen perusteisiin. Kurssi on tarkoitettu Pohjois-Savon hyvinvointialueella esihenkilötehtävissä toimiville.

Kurssi koostuu kuudesta (6) osiosta ja Testaa tietosi -osiosta:
1. Työturvallisuus- ja työsuojeluvastuut
2. Työn vaarojen ja riskien arviointi
3. Työturvallisuuskulttuuri ja työturvallisuuteen liittyvät ilmoitukset
4. Perehdyttäminen
5. Työolosuhteet
6. Mistä tukea työturvallisuuden johtamiseen?
Testaa tietosi

Työsuojelun ja työturvallisuuden perusteet henkilöstölle

Työturvallisuus ja siitä huolehtiminen yhteisvastuullisesti on tärkeä osa jokaisen työpäivää. Kaikille työntekijöille suunnatulla kurssilla saa perehdytystä tai kertausta työturvallisuuden ja työsuojelun perusteisiin.

Kurssi koostuu kuudesta (6) osiosta ja lopussa olevasta Testaa tietosi -kysymyskoosteesta:
1. Työturvallisuus- ja työsuojeluvastuut
2. Työn vaarojen ja riskien arviointi työntekijän näkökulmasta
3. Turvallisuuskulttuuri ja työturvallisuuteen liittyvät ilmoitukset
4. Perehtyminen
5. Työolosuhteet
6. Työsuojeluorganisaatio työn tukena
Testaa tietosi

Di-isosyanaattien käyttöön vaaditaan koulutus 24.8.2023 alkaen. Koulutusvaatimus on pakollinen kaikille työntekijöille, jotka käsittelevät di-isosyanaatteja sellaisenaan tai muiden aineiden ainesosana tai ammattikäytössä olevissa seoksissa
Tulokset
Säästöä syntyi kun ei tarvinnut ostaa ulkopuolista koulutusta. Kurssit ovat hyvinvointialueen käytössä tulevina vuosina. Kurssit edistävät turvallisia ja terveellisiä työoloja työyhteisöissä. Yhteistyö kehittämisyksikön kanssa on ollut toimivaa ja joustavaa.
Liitteet

Yhteyshenkilöt

Jari Haapala
jari.haapala(ät)pshyvinvointialue.fi
Työsuojeluasiantuntija
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Jari Haapala
jari.haapala(ät)pshyvinvointialue.fi
Työsuojelupäällikkö
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Jaa Twitterissä Jaa Facebookissa Jaa LinkedInissä Tulosta