#uutinen - 27.08.2024

Vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen omalla työpaikalla - hyödynnä uusi julkaisu

chatbot valmiina auttamaan

Kiinnostaako, miten generatiivista eli sisältöä tuottavaa tekoälyä voisi paremmin hyödyntää omassa työssä ja työpaikalla? Mietityttääkö, mihin tulisi kiinnittää huomiota ja mitä organisaatiossa tulisi tehdä, jotta tekoälyä opitaan paremmin käyttämään erilaisissa työtehtävissä? 

Teimme julkaisun tukemaan tekoälyn käyttöä ja käytön levittämistä kunta- ja hyvinvointialalla. Julkaisua voi vapaasti jakaa. Sen voi ladata alla olevasta linkistä.

Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen kunta- ja hyvinvointialalla - yli 50 vinkkiä hyvään tekoälytartuntaan

Julkaisu on tarkoitettu kaikille generatiivisen tekoälyn hyödyntämisestä kiinnostuneille. Se tarjoaa vinkkejä ja käytännön ratkaisuja sisältöä luovan ja tuottavan tekoälyn käyttöön ja parempaan hyödyntämiseen organisaation toiminnassa. Asiaa tarkastellaan organisaation ja sen johdon, yksiköiden ja työntekijöiden näkökulmista.

Generatiivisen tekoälyn käyttöä kannattaa edistää tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti

Hyvä tekoälytartunta tarkoittaa, että generatiivisen tekoälyn hyödyntämistä edistetään suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti koko organisaation tasolla. Organisaatioissa tulisikin tavoitteiden lisäksi pohtia, mitä lisäarvoa nopeasti kehittyvä generatiivinen tekoäly voisi tuoda palveluihin, toimintoihin, henkilöstölle ja asiakkaille.  

Mikäli generatiivista tekoälyä halutaan ottaa laajasti hyötykäyttöön koko organisaatiossa, tarvitaan tietoa tietoturvasta, perustietoa ja koulutusta sen käyttämiseen, mutta myös ideoiden ja käyttötapojen jakamista yksiköissä ja työyhteisöissä. Lisäksi tarvitaan rohkaisua, ketteriä kokeiluja ja jatkuvaa yhdessä kehittämistä.  

Julkaisu perustuu vuoropuheluun kunta-alan ja hyvinvointialueiden asiantuntijoiden kanssa

Julkaisu perustuu generatiiviseen tekoälyn käyttöön liittyvään tulevaisuusvuoropuheluun kunta- ja hyvinvointialalla sekä generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen asiantuntijatyössä -työpajasarjaan. Ne toteutettiin Tärkeissä töissä -kokonaisuudessa keväällä 2024. Tulevaisuusvuoropuhelu tehtiin yhdessä TYÖ2030 -ohjelman ja työpajasarja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa. 

Työpajasarja sisälsi kolme 2,5 tunnin etäpajaa, tulevaisuusvuoropuhelu aloitustilaisuuden sekä kaksi 1,5 tunnin keskustelua. Mukana oli yhteensä noin 40 asiantuntijaa, henkilöstön ja työnantajan edustajaa kunnista ja hyvinvointialueilta.  

Teksti Anna-Mari Jaanu

<   takaisin